Vyjmout pozemky ze zemědělského půdního fondu se prodraží

02.09.2010 17:01

 

66264. Vyjmout pozemky ze zemědělského půdního fondu se prodraží

Vyjmutí pozemků ze zemědělského půdního fondu v okolí měst bude dražší. Ministerstva zemědělství a životního prostředí připravila návrh zákona, který mění výši poplatků v v neprospěch půdy kolem měst, uvedli ve čtvrtek ministři zemědělství Ivan Fuksa (ODS) a životního prostředí Pavel Drobil (ODS).
 

Podle současné praxe jsou poplatky za vyjmutí ze zemědělského půdního fondu (ZPF) tím vyšší, čím je půda z ekologického hlediska cennější. Ministři se shodli, že je nutné tuto praxi otočit, což podle jejich názoru povede k omezení rozšiřování městské zástavby. V současnosti jsou totiž poplatky za vyjmutí pozemků kolem měst ze ZPF nejnižší. Opatření by mělo napomoci i směřování investic dále do regionů.

"Podle našeho názoru je například ochrana půdy v chráněných oblastech dostatečná díky existujícím zákonům," vysvětlil Fuksa.

Konkrétní čísla ministři zatím neuvedli, ale odhadují, že státní rozpočet by si tímto opatřením mohl pomoci až o sumu ve výši miliardy korun. Kromě toho by návrh zákona mohl pomoci zabránit dalšímu neúměrnému rozvoji solárních elektráren, které se na těchto pozemcích nezřídka stavějí.

Ministři se také shodli na vzájemné spolupráci při přípravě protipovodňových a protierozních opatření. "Například podmínky pro zemědělce, které mají zabránit erozím, budou výrazně zpřísněny," řekl Fuksa. V současnosti je podle něho ohroženo erozí asi 50 procent zemědělské půdy. Přísnější podmínky pro pěstování některých plodin, sklonu polí a dalších parametrů by tomu měly v budoucnu zabránit.

Protierozní opatření by měla mít dopad i na protipovodňovou ochranu, protože napomůžou zadržování vody v krajině. Na realizaci opatření by se měli podílet i starostové a další lidé z dané lokality, protože podle ministrů mají větší přehled než takzvaní odborníci od zeleného stolu. Na realizaci opatření se obě ministerstva chtějí podílet společně.