Nový zákon o přeměnách společností

02.09.2010 17:06

 

54489. Nový zákon o přeměnách společností

Dne 16. dubna 2008 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev (dále jen „Zákon o přeměnách“), který nabude účinnosti od 1. července 2008 a má v budoucnu společně se Zákonem o nabídkách převzetí a připravovaným novým obchodním zákoníkem tvořit základ korporátního práva.

 

Cílem Zákona o přeměnách je (i) transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady ES č. 2005/56 z 26.10.2005, o přeshraničních fúzích kapitálových společností (dále jen „Desátá směrnice“) do českého právního řádu a (ii) vyčlenění právní úpravy vnitrostátních přeměn z obchodního zákoníku. 


I. Přeshraniční fúze

Podle nové úpravy se přeshraničních fúzí mohou zúčastnit všechny české obchodní společnosti i družstva (s výjimkou investičních společností a investičních fondů), což současná právní úprava s výjimkou fúze do Evropské společnosti (Societas Europea) neumožňovala.

V případě přeshraniční fúze společností ze dvou různých států se v přípravné fázi bude každá společnost řídit svým právním řádem s tím, že vlastní dokončení přeshraniční fúze včetně zápisu do obchodního rejstříku se bude řídit právním řádem státu, ve kterém má nebo má mít nástupnická společnost své sídlo.


II. Nová úprava vnitrostátních přeměn

Účinností Zákona o přeměnách dojde k vypuštění příslušných ustanovení o přeměnách společností ze současného znění obchodního zákoníku (§ 220a a násl.). Toto vydělení právní úpravy přeměn do samostatného zákona  právní úpravu zpřehlední, neboť dojde k odstranění „bludiště“ v odkazech paragrafů, které obsahuje současný obchodní zákoník.

Mezi základní změny, které přináší Zákon o přeměnách patří zejména:

(i)  sjednocení terminologie;
(ii)  prodloužení doby od rozhodného dne do podání návrhu na zápis fúze do obchodního rejstříku z 9 na 12 měsíců;
(iii)  vypuštění povinnosti sestavení zprávy dozorčí radou společnosti o přezkoumání projektu přeměny;
(iv)  stanovení povinnosti, podle níž mezitímní účetní závěrka musí být vyhotovena ne později než tři měsíce po vypracování projektu přeměny;
(v)  vypuštění povinnosti dvojího pořizování notářských zápisů u kapitálových obchodních společností a družstev;
(vi)  pro případ zjednodušeného procesu schvalování projektu fúze představenstvem (za splnění určitých podmínek) se nově stanovuje povinnost osvědčení rozhodnutí představenstva notářským zápisem;
(vii)  možnost zveřejnit projekt fúze splynutím bez uvedení osob, které budou orgány nebo členy orgánů nástupnické společnosti;
(viii)  vypuštění povinnosti podepisování návrhu na zápis vnitrostátní fúze do obchodního rejstříku společníky všech zúčastněných společností;
(ix)  výslovně se nově stanovuje, že právo akcionáře na vyplacení doplatku se nepromlčuje;
(x)  povinnost přezkoumání projektu přeměny pouze jedním znalcem;
(xi)  nově se doplňuje výjimka ze zákazu dvojího zastavení cenného papíru v akciové společnosti;
(xii)  revize institutu dorovnání,
(xiii)  vypuštění pravidla, podle něhož dnes může za zvýhodněných podmínek podat žalobu velký akcionář oproti akcionáři minoritnímu.
 

Úprava změny právní formy se přejímá z dosavadní úpravy jen s nevelkými legislativně-technickými úpravami.


III. Přechodná ustanovení

Podle přechodných ustanovení Zákona o přeměnách se přeměny dokončí podle dosavadní právní úpravy v obchodním zákoníku pokud byl (i) návrh smlouvy o fúzi (nebo smlouvy o převzetí jmění společníka nebo projektu rozdělení) uložen do sbírky listin anebo pokud byl (ii) zveřejněn záměr přijmout rozhodnutí o změně právní formy v Obchodním věstníku přede dnem nabytí účinnosti Zákona o přeměnách, tj. do 30. června 2008.


IV. Související změny

Současně byl přijat i doprovodný zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím Zákona o přeměnách, a který promítá změny v celé řadě zákonů tak, aby byla zajištěna funkčnost Zákona o přeměnách a vzájemná provázanost s ostatními navazujícími úpravami. Zákon č. 126/2008 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o přeměnách obchodních společností a družstev nabude účinnosti rovněž 1.července 2008.

Do příslušných ustanovení občanského soudního řádu se tak například doplňují ustanovení pro zápis tzv. následné vnitrostátní fúze, které se zúčastní společnost nebo družstvo, jež je nástupnickým subjektem při přeshraniční fúzi. Rovněž se doplňuje notifikační povinnost rejstříkového soudu ve vztahu k jiným rejstříkovým orgánům členských států EU.

Mění se i zákon o účetnictví, zákon o bankách, který oproti dosavadní úpravě umožňuje České národní bance regulovat vedle fúze a převodu jmění na společníka i rozdělování bank. Notářský řád stanovuje, že přezkum zákonnosti provedení přeshraniční fúze bude provádět notář.

Novela Zákona o dani z příjmů pak stanovuje mimo jiné podmínky pro daňovou neutralitu u přeshraničních fúzí.


Autor: Mgr. Jana Ilovičná, advokátka
Spoluautor: Mgr. David Neveselý, advokát

HAVEL & HOLÁSEK s.r.o., advokátní kancelář

Týn 1049/3, 110 00  Praha 1
Tel.: +420 224 895 950, Fax: +420 224 895 980